Echografie

WAT IS ECHOGRAFIE?

Echografie is een techniek uit de medische beeldvorming waarbij een beeld verkregen wordt door het uitzenden en terug ontvangen van ultrasone geluidsgolven door middel van een speciale sonde. Eén van de oudste toepassingen is het vaststellen van de zwangerschap, respectievelijk dracht, bij mens en dier.

Momenteel wordt de echografie voornamelijk gebruikt voor de bestudering van vochthoudende organen zoals: milt, lever, nieren, bijnieren, pancreas, prostaat, blaas, baarmoeder, maag, darm, bloedvaten, hart en lymfeklieren.

Daarnaast kan door de snellere diagnosestelling vaak efficiënter ingegrepen worden, wat de prognose en de kansen op genezing ten goede komt.

HOE GAAT HET PRECIES IN ZIJN WERK?

Voor een echografie van de buik is het van belang dat de patiënt ongeveer 12u nuchter wordt gehouden. Dit zorgt ervoor dat er minder gasopstapeling is in de buik , daardoor krijgen we een beter beeld. Net voor de echografie raden wij aan het dier niet te latten plassen, zodat we de blaas beter kunnen bekijken.  De patiënt wordt tijdens de echografie op de rug of op de flank gelegd op een comfortabel kussen. Daarna wordt respectievelijk ofwel de ganse buik geschoren ofwel een stukje van de borstkas.en echografie is volledig pijnloos.