Gedragstherapie

Gedragstherapie

Gedragstherapie

Er zijn verschillende vormen van probleemgedrag bij huisdieren zoals bijvoorbeeld verlatingsangst, geluidsfobie, agressie  of sproeien bij een kat. Voor al deze problemen kan u een consult aanvragen. Er is inde praktijk een gedragsdeskundige aanwezig. Ook voor vragen ivm opvoeding van uw huisdier kan u bij ons terecht. Tijdens een gedragsconsult wordt het probleembedrag besproken en wordt er een oorzaak gezocht en behandelingsschema opgesteld. Er zal uitgelegd worden hoe uzelf door middel van training en trucjes het probleemgedrag kan aanpakken. In ergere gevallen zal er overgegaan worden tot het geven van medicatie.

Omdat er steeds voldoende tijd moet zijn om het probleem te analyseren wordt er voor een gedragsconsult steeds een uur uitgetrokken.

Een voorbeeld van probleemgedrag

Geluidsfobieën

Honden hebben vaak schrik van luide geluiden zoals onweer of vuurwerk. Het is normaal dat een hond schrik heeft van een onweer dat vlakbij is, maar in sommige gevallen wordt de angst zo erg of blijft ze zo lang duren dat dit gevolgen heeft voor het normale functioneren van de hond. Ze huilen en blaffen uit angst en kunnen soms erge vernielingen aanbrengen. Honden zullen uit zichzelf op zoek gaan naar een schuilgelegenheid .Als ze geen toegang hebben tot hun rustplek kan het gedrag nog verergeren. In milde gevallen kan men de hond door enkele eenvoudige aanpassingen en met hulp van rustgevende middelen kalmeren. In veel gevallen is de hulp van gedragstraining en eventueel  medicatie noodzakelijk. Als je een hond met milde symptomen van geluidsfobie niet behandelt, kan dit verergeren waardoor hij steeds schrikachtiger zal worden ook voor milde geluiden. Het is dus belangrijk om tijdig met de behandeling te beginnen.